Μαγικά Καθίσματα

Αρχίζοντας την αναφορά στα καθίσματα του Honda Jazz δεν γίνεται να μην αναφερθεί η πανέξυπνη λύση για εξοικονόμηση χώρου, η μεταφορά του δοχείου καυσίμου από την συνηθισμένη του θέση (κάτω απ' τον χώρο αποσκευών) σε μια ιδανικότερη, κάτω από την θέση του οδηγού και συνοδηγού.

 Ιδανικότερη γιατί η τοποθέτηση στο κέντρο του οχήματος είναι η ασφαλέστερη σε περίπτωση σύγκρουσης, μιας και το ίδιο σημείο σχεδιάζεται ώστε να προφυλάξει τον οδηγό όσο καλύτερα γίνεται. Η κατάληψη του συνήθως άχρηστου χώρου κάτω απ' τα μπροστινά καθίσματα έγινε με τρόπο που το δοχείο καυσίμων να έχει σχήμα που όχι μόνο να μην εμποδίζει αλλά και να στηρίζει αποτελεσματικότερα τα πόδια των πίσω επιβατών με την λοξή επιφάνειά που δημιουργεί κάτω απ' τα εμπρός καθίσματα. Στο ίδιο μάλιστα σημείο είναι η θέση και για τα προσκέφαλα των πίσω καθισμάτων κατά την αναδίπλωση τους! 

Ίσως κάποιοι φοβήθηκαν ότι αυτή η θέση του δοχείου καυσίμων θα μπορούσε να προκαλέσει ευκολότερα πυρκαγιά στο εσωτερικό σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά οι στατιστικές δείχνουν πολύ περισσότερες συγκρούσεις στο πίσω μέρος απ' ότι στο πλάγιο. Το σημείο του οδηγού προστατεύεται όσο το δυνατόν καλύτερα και ταυτόχρονα προστατεύεται όμοια και το δοχείο καυσίμων τοποθετημένο ανάμεσα σε δοκούς ενίσχυσης. Το δοχείο καυσίμων στο Honda Jazz κατασκευάζεται από πλαστικό υψηλής αντοχής που μπορεί αν χτυπηθεί να παραμορφωθεί χωρίς να σπάσει. Αλλά και τα καθίσματα του Honda Jazz κατασκευάσθηκαν από άκαυστο υλικό, ώστε ακόμα και αυτός ο κίνδυνος να ξεπεραστεί με τον καλύτερο τρόπο.

Η μετακίνηση του δοχείου καυσίμων από τον χώρο αποσκευών κάτω από τα μπροστινά καθίσματα, συνδυασμένη με την σχεδίαση της πίσω ανάρτησης που καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο, απελευθέρωσε φυσικά και ωφέλιμο χώρο για τις αποσκευές, φτάνοντας στο πρωτοφανές για την κατηγορία νούμερο των 380 λίτρων! Πολλά οικογενειακά αυτοκίνητα της επόμενης κατηγορίας με αρκετά μεγαλύτερες εξωτερικές διαστάσεις δεν καταφέρνουν να φτάσουν σε αυτή την χωρητικότητα.

Τα πίσω καθίσματα που είναι διαιρούμενα σε αναλογία 60-40, είναι ανακλινόμενα με δύο τρόπους. Ο ένας είναι ο γνωστός από τα περισσότερα μοντέλα που η πλάτη των πίσω καθισμάτων πέφτει μπροστά. Μόνο που στο Jazz η κίνηση αυτή αν και γίνεται πανεύκολα, μετακινεί αυτόματα μπροστά με έξυπνο μοχλικό σύστημα και την βάση του καθίσματος ώστε να δώσει ένα τελείως επίπεδο αλλά και χαμηλό χώρο φόρτωσης. Η προσωρινή μετακίνηση της εμπρός θέσης επιτρέπει την αναδίπλωση της πίσω θέσης χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθούν τα προσκέφαλα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο χώρος αποσκευών είναι ιδιαίτερα χαμηλός μιας και το δοχείο καυσίμων λείπει πια από εκεί!

Δεύτερος εντελώς ασυνήθιστος τρόπος αναδίπλωσης των πίσω καθισμάτων είναι η ανάκλιση της βάσης τους προς τα πάνω, όπως τα καθίσματα των κινηματογράφων. Αυτή η διάταξη δίνει το μοναδικό πλεονέκτημα φόρτωσης αντικειμένων ύψους μέχρι 1,28 μ. Ψάξτε πιο άλλο αυτοκίνητο ποιας κατηγορίας επιτρέπει κάτι ανάλογο!

Ένας τρίτος τρόπος ανάκλισης επιτρέπει πάνω στο αναδιπλωμένο πίσω κάθισμα να οριζοντιωθεί το κάθισμα του συνοδηγού ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί κάτι με μέγιστο μήκος 2,4 μ. Αυτή η δυνατότητα θα γλυτώσει πολλούς από την αγορά σχάρας ή από την μετακίνηση με πράγματα να προεξέχουν από ανοιχτά παράθυρα ή από ανοιχτή πίσω πόρτα... Φυσικά την ίδια αναδίπλωση μπορεί να κάνει και το κάθισμα του οδηγού, επιτρέποντάς του να πάρει έναν υπνάκο!

Τέταρτος τρόπος, που δεν είναι όμως εφαρμόσιμος σε όλα τα μοντέλα, είναι η ανάκλιση μόνο των μπροστινών καθισμάτων με τρόπο που γίνονται συνέχεια των πίσω, για μια ακόμα αναπαυτικότερη χρήση του Jazz. Σε αυτή την περίπτωση φυσικά τα εμπρός προσκέφαλα πρέπει να αφαιρεθούν. Στην Ευρώπη δεν βλέπω να απολαμβάνουμε αυτή την επιλογή. Ίσως ο διαφορετικός σωματότυπός μας επέβαλε χρήση καθισμάτων μεγαλύτερων διαστάσεων, στερώντας μας αυτή την ευκολία.

Ενδιαφέρον σημείο στην σχεδίαση των πίσω καθισμάτων είναι η δυνατότητά τους να δέχονται κάτω από την βάση τους κάποια τσάντα, δέμα κλπ. χωρίς όμως αυτό να εμποδίζει τα πόδια του επιβάτη.

Θυμίζει κάθισμα αεροπορικού τύπου. Πόσα ακόμα λίτρα αποθηκευτικού χώρου προστίθενται άραγε με αυτό τον τρόπο; Σίγουρα θα χωρέσει αρκετά πράγματα εκεί κάτω, αν και οι μεταλλικές βάσεις των καθισμάτων ίσως εμποδίσουν τα πιο τετράγωνα πακέτα.

Ίσως το σημαντικότερο σε όλα τα παραπάνω είναι ο τρόπος με τον οποίο τα καθίσματα αναδιπλώνονται δημιουργώντας κάθε φορά την επιθυμητή διαρρύθμιση. Όλα γίνονται από το ίδιο σημείο χωρίς να χρειάζεται να μετακινούμαστε για να πιέσουμε μοχλούς κλπ. Δεν χρειάζεται δύναμη, πίεση, δεν υπάρχει βάρος να μετακινηθεί, όλα γίνονται απροσδόκητα απλά. Η ευκολία χρήσης της διαμόρφωσης των καθισμάτων είναι ένα ακόμα επίτευγμα των σχεδιαστών του Honda Jazz.